Előny:

 • utazási idő leredukálása
 • saját magamra kell csak figyelnem
 • egyszerűbb öltözködési szokás
 • családdal ebédelek
 • Nyugalom megléte
 • Beosztom az időmet és azt, hogy hogyan csinálom

Hátrány:

 • elmagányosodás
 • osztott figyelem
 • elmosódott feladatok
 • Időbeosztás
 • alkalmazkodástól való elszokás
 • önbizalom csökkenése (kevesebb odafigyelés az öltözködésre, sminkre, hajra, összhangra)
 • Elcsúszott étkezési szokás
 • Másoktól való tanulás hiánya

Teljes egészében otthonról történő munkavégzés depresszióhoz vezethet. Depresszió első tünete a Pató Pál úr effektus – Hej ráérünk arra még!  A teljesítményhez kötött feladatok elszámolása, sok esetben hozza azt magával, amit középiskolában, egyetemen csinál majdnem minden diák, hogy az utolsó pillanatban befejezi.

A legtöbb munkahelyen vállalatirányítási rendszerek működnek, amelynek a folyamatos adminisztrációjával lehet látni, hogy a munkavállaló éppen tesz valamit vagy sem.  A munka a rendszer ezen munkálkodása mellett, biztosan van, akinek még egyéb programok alkalmazásával vagy megbeszéléssel, telefonálással vagy bármi a feladatokhoz köthető háttérmunkával is történik. Nem minden klikkelés mérhető és számolható ki.

A rendszerbe való beregisztrálás reggelente, lássuk be, hogy nem feltétlenül a közvetlen munkavégzés indulása otthoni munkavégzés esetében. Bekapcsoljuk a gépet, beregisztrálunk, majd elindítjuk a levelezési programot, hogy letöltődjenek a levelek és aztán elmegyünk főzni egy kávét, de talán még 1-2 falat reggeli is lecsúszik. Talán el is múlik több perc, amíg a bekapcsolt és beregisztrált géphez az ember visszaül. Amikor kitalálták, hogy 40 órás munkahét és napi 5 órában valósuljon meg átlagban, akkor azt anno nem hasra ütés szerűen érkezett meg a mi mindennapjainkba. Amikor valaki 7.20-kor már gép előtt van és még 18.46 perckor gép előtt van és dolgozik, az nem hatékonyabb. Vannak napok, amikor ránk szakad a feladathalmaz és az energiánk is az egekbe van, ezért hasítunk a megoldásokkal. Ez heti 5 napban nem kivitelezhető. Ennek a káros hatása akkor jön elő, amikor van egy törzsidő (– pl. 9- 16 óra között szükséges az elérhetőség) és azt érezzük 13.32 perckor, hogy hulla vagyok, nem tudok koncentrálni, igazából nem érdekel, hamarabb kiborulok, nincs türelmem és azt sem tudom, hogy mihez is kezdjek hozzá. Ez abból adódik, hogy a rendszeresség eltűnik és szétmosódnak a folyamatok és osztott figyelemmel létezünk home office-ban.

pl. lássuk be, hogy a mosógép néha beindul home office-ban, aztán azt ki kell teregetni. Vagy odarakom az ebédet, ha már itthon vagyok, örüljön a család a meleg ételnek. Beengedem a postást, át köszönők a szomszédnak és megkérdezem, hogy hogy van, amikor kiviszem a szemetet.

Amikor egy otthoni munkavégzés közben, megy a tévé, beiktatunk maguktól folytatódó házi munkai folyamatokat azok a koncentrációnknak egy szeletét lefoglalják.

Hiába mondják, hogy (nők főként) egyszerre több dologra tudunk figyelni, ebben nem hiszek.

 Ha már mégis szeretnénk, hogy legyen benne igazság, akkor viszont az akkor van, amikor hasonló szegmensekben gondolkozunk. Főzés: leves, második és süti is készül. Egy helyen, egyterületen de mégis osztott figyelemmel kell lenni. De ha levest főzők, közben porszívózok, és a férjemnek elmagyarázom, hogy a boltban melyik vajkrémet vegye meg, akkor valami sérülni fog. Ne hidd el, próbáld ki.

Munkában is lehet, hogy épp táblázatot írsz, de közben köszönsz valakinek mert bejött és csöng a telefon. De ezek egy területen, egy adott feladatkörben valósulnak meg. Ahogy mondtam, hiszem, hogy egyszerre több dolog nem kivitelezhető 100 százalékkal. Van egy határidős feladatod, de te felveszed a csörgő telefont. Telefonban a hívó fél hosszasabban mondja, amit szeretne, te udvarias vagy nem szólsz. Aztán szólsz, de nem hallja, ha hallja, akkor már mérges, hogy félbe szakítod és miért nem mondtad az elején, hogy el se kezdjem – gondolja magában. Érzed, hogy megy fel a vérnyomásod, mert amit időre be kell fejezned, az nagyon a pillanatok határát súrolja. Ez csak 2 momentum egy pillanatban, de a telefon szem úgy zajlott, ahogy a két fél indította a telefonfelvételt és a táblázat is lehet, hogy hibás, amit le kellett adni.

Aztán hazajön valaki a családból, 2 szó váltása majd vissza a géphez. De ha épp mondott valamit, ami befészkelte a gondolatainkba magát, akkor, hogy fogod leállítani( ?), hogy nem, nem, most nem veled törődők, hanem a munkámmal. Ami foglalkoztat, azt az ember nagyon hamar ki akarja beszélni, meg akarja oldani, mert a kíváncsiság és a rejtély a pont nélküli mondat nagyon zavaró. Szóval sok esetben azért dolgozunk otthonról több időt, mert az osztott figyelem a koncentrációt zavarja és amit eddig az irodában 8 óra alatt kiviteleztél, azt most 8.5 órában tudod csak megcsinálni. Ha meg is csinálod, akkor pedig fáradtabb leszel a hét második felére. Van, aki várja, hogy dolgozhasson, hogy sikerélménye legyen, hogy beszéljen, mert annyira magányos a saját kis felségterületén, hogy az élettel való találkozása akkor van, amikor beszél a kollégákkal, amikor elindítja az alkalmazásokat és látja az interakciót és megállás nélkül, mint a robot dolgozik. Mondhatni, hogy milyen jó, hisz rengeteg munkát befejez, eredményes, pénzt termel számunkra. Viszont az első ember, aki kiborul egy negatív levéltől, információtól az ez a személy lesz. Mert én csak jót akartam. Mondja Ő. Nem veszi észre, hogy a kevesebb emberi interakció, az ingerszegény visszajelzés, az alkalmazkodás mind olyan érzet, ami visszafogja a saját magamért való kiállásban, elfogadásban, az önbizalom tompításának meleg ágya.

Vegyünk egy átlagos munkanapot, amikor az irodába megyünk.

Felkelünk

zuhany

frizura,

illat

kávé

reggeli evés vagy csomagolás

ruha kiválasztása

táska összepakolása

elindulás

Mi van egy átlagos home office napon:

 Na jó, zuhany reggel (de azért felmerül, hogy akár később is lehet)

kávé

melegítő nadrág

gép bekapcsolása

reggeli

Folytatom:

Napközben az irodában:

megérkezem és köszönök

pár szót váltok az emberekkel, hogy kivel mi újság

2. kávé

gép bekapcsolása

másik cipő felvétele

és csöng a telefonom

kolléga anyázik.

rájövünk, hogy igen, jó helyen vagyunk ez a mi irodánk, hisz a hangok és a dolgok nem változtak.

Bejön valaki és kihúzom magam. Csak megnézem, hogy kicsoda

felhúz egy levél. de a kolléga szól, hogy ne idegeskedj, csak folytasd, amit csinálsz.

OK. Én megmutatom, hogy mire vagyok képes és akármi történik, teszem a dolgom

Mellettem mindenki pörög ez jó hangulatjavító, engem is motivál és eredményes akarok lenni, ezért még ebéd előtt 1-2 dolgot befejezek

Úristen már 14.20 van és nem ebédeltem és nem voltam mosdóba és a családod sem hivtam vissza, annyira belemerültem abba, amit csináltam. – ez köszönhető a körülötte zajló események hangulatának.

ebéd a kollégákkal –

3. pohár, de ez már tea

nézzük a levelezést.

még egy utolsó hajrá

valamit nem tudok egyértelműen megkérdem és ez alapján befejezem, amit kell

16.30- sietek haza mert vár a család.

Napközben otthon:

Felveszem, ha csörög a telefon.

Elkezdem sorban intézni a feladatokat.

Felhív Gizi munkatársam és elmondja a tegnap estéjét

közben, ha már hallgatom és mozgok telefonálás közben, 1-2 ruhát összehajtok.

Leteszem, mert hív a főnök

visszaülök.

korog a gyomrom.

Enni kell, mert nem tudok másra koncentrálni.

Jött egy felbosszantott levél, de ezt majd később, most megoldok mást.

haza jött valaki

2 órát megállás nélkül dolgoztam,

már 16 óra.

Felbosszantott levél még itt van. Felhívom a munkatársam, hogy hogyan oldaná meg.

18 percen keresztül együtt szidtuk a levél íróját.

Már 16.30 vége a munkaidőnek.

Na holnap válaszolok rá. Ezzel kezdem úgy gondolom.

Mindennek van jó és rossz oldala.  Home Office – hiába vannak értekezletek, videós bejelentkezések teljes egészében nem ideális a munka hosszú távú eredményes megvalósítására.

Vannak kivételek! Ezt azért mondom, mert nem vagyunk egyformák és vannak olyan személyek, akiknek teljesen ideális.

Viszont én most a többségről írok. 

A legtöbb ember szomorú lesz, magányos, nehezebben működik együtt másokkal, szociálisan nehezebben alkalmazkodik, fáradékonyabb, ingerültebb és önbecsülési, önbizalom hiánnyal küzd. Ez mehet a depresszióig, vagy akár megnő az igény az bennünk, hogy az emberektől való távol maradjunk.

Most, amikor alapjáraton az élet is korlátoz bennünket ez még jobban felerősödik, mert az, akinek a munkakörülménye nem változott, de még a munkája és fizetése sem az is elindul néha egy hangulathullámba, mert érinti őt is a korlátozás, nem ért egyet valamilyen intézkedéssel, családban valaki beteg lett, de lehet, hogy egyszerűen már elege van és csak úgy szabadon menne, bármerre.

Figyelnünk kell egymásra, mert azok a dolgok, amelyek emberré tesznek bennünket, azok az körülményeink nagyon megváltozhatnak és ha ezekben a folyamatokban nem vagyunk tudatosak, akkor mi magunk is nagyon meg tudunk változni. Sajnos nem előnyünkre.

Nagyon kevés ma az az ember, akinek nem kell egy jó szó egy olyan embertől, akinek nem érdeke, hogy adja. Akinek van olyan támogatója, aki kívülről lát bele mondandójába és ez által kérdéssel segíteni tud. Most egymásra vagyunk szorulva, még akkor is, ha most nem gondolod így!

Szeretnénk nők maradni és a férfiak férfiasak. De hogyan, ha ezt nem szükséges megmutatnom? Ne keverd össze az anya – apa és háziasszony vagy rohanok a gyerekért szereppel. Majd akkor veszed észre, amikor a házas élet csökken, amikor egyre többször kérded a párod, hogy még szépnek látsz?

Most nem mondhatod a kapcsolataidnak, hogy nem megyünk sehová, mert az igazság. Nem megyünk sehová.

Nem mondhatod, hogy nem viszel vacsorázni, mert ez az igazság.

De 20 órára otthon van. Hétvégén többet vagytok együtt. Segít a gyerekek körül és a kert is rendben van.

Meg kell tanulnunk örülnünk olyan dolgoknak, amelyeknek eddig nem örültünk, mert természetesek voltak. Meg kell tanulnunk kisebb dolgokban meglátni a jót. Meg kell tanulnunk együtt élni és alkalmazkodni és most azt mondom, hogy a nők, akik képesek a világbékét megvalósítani, ne ezt tegyék.  Vegyék elő ezt a tudást és tartsák egyben a családot a nem rutinszerű dolgokkal, beszéltessék a családot és keressenek olyan kikapcsolódást, ami feltölti őket, hogy otthon még egy lapáttal több legyen bennük az esti órákra is. Ezáltal kevesebb gyermek lesz rossz kedvű és férfi arrogáns.

Ami eddig az életünkben jól működött és most is jól működne, azt vissza kell hozni, mert a biztonságérzet nagyon fontos mindenkinek.

Férfiak kevésbé szeretnek otthonról dolgozni. De ha kell teszik, de többet mennek sétálni a kutyával és több kerti munka is történik, ha lehet. De ha nincs kutya és nincs kert akkor mi van? Akkor van más.

Mind a férfiaknak, mind a nőknek más az erősségük és másképp állunk a dolgokhoz.  Ami közös: az a magány és eltávolodás nagyon rossz megélése, a szociális ingerek beszűkülésének ránk ható agressziója. Ezeket meg lehet oldani és ezért saját magunk tehetünk.

 Azzal, hogy az ajtót kinyitjuk és elkezdünk ÉLNI!!!!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát. Bővebb információ az Adatvédelmi tájékoztatóban olvasható.

Bezárás